Hantera appar och tillägg i Chrome Web Store

Ändrad den Mon, 20 Nov 2023 vid 02:36 PM

Det är lämpligt att man inom organisationen styr över vilka användare som ska kunna ladda ner appar och tillägg i Chrome Web Store. Det kan även vara bra att bestämma vilka appar och tillägg som ska kunna laddas ner och på vilket sätt de ska distribueras till användarna.

Som administratör kan du hantera appar och tillägg i två "nivåer" för Chrome Web Store.

Den första "nivån" är att välja vilka användare man vill koppla på Chrome Web Store för och därefter välja vilka appar och tillägg användarna ska kunna lägga till.

• Gå in i Administratörskonsolen/Appar/Ytterligare tjänster från Google.
  • Välj vilka grupper och/eller OU:n ni vill koppla på "Chrome webbshop" för.
  • Klicka "ÅSIDOSÄTT" (eller "SPARA" om du vill koppla på Chrome Webbshop för alla).
  • Gå sedan tillbaka och välj Enheter/Chrome Management och välj Inställningar/Appar och tillägg.

För att endast tillåta godkända/vitlistade appar och tillägg

• Välj alternativet "Blockera alla andra appar och tillägg" högst upp.
  • Klicka "SPARA"
  • Markera vilket OU det gäller, tryck på gula plusset och välj "Lägg till från Chrome Web Store".
  • Välj de appar och tillägg som ska läggas till. samt hur de ska läggas till ("Tillåt installation", "Tvångsinstallera" eller "Tvångsinstallera och fäst").

Dessa tillägg är då de enda som användarna kan lägga till. När de försöker lägga till något annat får de ett felmeddelande.

Den andra "nivån" är att ni kan skapa en "Chrome Web Store-samling" där ni samlar tillåtna tillägg och sedan ställa in att startsidan för användarna i Chrome Web Store är er "Chrome Web Store-samling".

• Det gör ni genom att i Administratörskonsolen gå till Enheter/Chrome Management/Appar och tillägg.
  • Väl där går ni in i "Ytterligare inställningar" (kugghjulet uppe på höger sida) och scrollar ner till "Startsida för Chrome Web Store", välj "Använd Chrome Web Store-samlingen" och "Välj vilka appar som ska ingå i samlingen" och ange "Samlingsnamn".

• Klicka "SPARA".
  • Därefter kan ni leta upp de tillägg ni vill lägga till i Chrome web store-samlingen genom att göra som ovan beskrivet.
  • På panelen till höger under "Alternativ i Chrome Web Store" aktiverar du "Inkludera i Chrome Web Store-samling".

• Klicka SPARA.

Nu hamnar tilläggen på användarens förstasida när de går in på Chrome Web Store. De kan förvisso gå vidare och kolla andra tillägg men de kan ändå bara lägga till de du samlat på deras första sida.

Kontrollerad 2023-11-20