Bevarande av data

Ändrad den Thu, 26 Jan 2023 vid 08:31 PM

Informationen som ligger i Office 365 ligger inte där för alltid. Dock gäller olika regler för olika typer av information.

E-post

Om man tar bort ett e-postmeddelande hamnar det i Borttaget. Där ligger det kvar tills man tömmer manuellt eller har en policy som rensar. Efter denna borttagning har man 14 dagar på sig att ångra sig. Sedan är informationen borta.

https://support.office.com/sv-SE/article/%C3%85terskapa-borttagna-objekt-eller-e-post-i-Outlook-Web-App-C3D8FC15-EEEF-4F1C-81DF-E27964B7EDD4

Som administratör kan man sätta regler, så kallade bevarandeprinciper, på att e-post och brevlådor aldrig ska tas bort om man vill. Det används sällan för skolpersonal.

https://support.office.com/sv-SE/article/Set-up-an-archive-and-deletion-policy-for-mailboxes-in-your-Office-365-organization-ec3587e4-7b4a-40fb-8fb8-8aa05aeae2ce

OneDrive

När man tar bort dokument från sin OneDrive hamnar det i en papperskorg. Där ligger det kvar i 30 dagar och kan återställas av användaren. Efter dessa 30 dagar hamnar det i "Papperskorgen i andra stadiet" där det ligger kvar i 30 dagar till. Sedan är informationen borta.

https://support.office.com/sv-se/article/Hitta-f%C3%B6rlorade-eller-saknade-filer-i-OneDrive-0d929e0d-8682-4295-982b-4bd75a3daa01?omkt=sv-SE&ui=sv-SE&rs=sv-SE&ad=SE

Konton

När ett konto tas bort i Office 365 kommer även all data att plockas bort. Ett borttaget konto ligger kvar under "Borttagna konton" i 30 dagar, eller till dess att man manuellt tar bort det från papperskorgen. Därefter är både kontot och alla data kopplat till det (mail och OneDrive) borta.

https://support.office.com/sv-se/article/%C3%85terst%C3%A4lla-en-anv%C3%A4ndare-i-Office-365-2c261e42-5dd1-48b0-845f-2a016d29cfc1?ui=sv-SE&rs=sv-SE&ad=SE

Återskapa data

Vill man spara undan information för användare som slutat finns det en bra instruktion här:

https://support.office.com/sv-se/article/%C3%85terst%C3%A4lla-en-anv%C3%A4ndare-i-Office-365-2c261e42-5dd1-48b0-845f-2a016d29cfc1?ui=sv-SE&rs=sv-SE&ad=SE

Bevara data längre en default eller ignorera uppsatta bevarande policys

Läs vidare i denna artikel om Hold.

https://eventfulab.freshdesk.com/a/solutions/articles/77000538522