Single Sign-On (1582)

Ändrad den Thu, 26 Oct 2023 vid 11:50 AM

Övergripande

Single Sign-On (SSO) är en tjänst för att centralisera inloggningar inom en organisation. Det ger möjlighet till att använda en och samma inloggning mot flera system, oavsett om de är interna eller molnbaserade.

Det finns en rad positiva fördelar med centraliserad inloggning. Med en identitet minskar risken för förlorade inloggningsuppgifter, förvirring kring vilken identitet som skall användas för vilket system, samt att inloggningsmetoden blir standardiserat oavsett system. Med SSO kan man minimera antalet inloggningar för användarna med bättre användarupplevelse och färre potentiella felkällor i det dagliga arbetet.

Eventful kan sätta upp SSO till ett flertal serviceproviders genom Google och Microsoft.

Tekniker vi vanligen använder inkluderar AD FS, Azure Active Directory och Google.

ServiceProvider (Tjänster)

Vi kan sätta upp SSO mot de flesta serviceproviders, nedan visar vi några av våra populära serviceproviders.

• Inläsningstjänst
  • MV Nordic
  • Skolon
  • NE
  • SLI
  • Unikum
  • SchoolSoft
  • Apple School Manager
  • Liber
  • Dugga
  • Ouriginal
  • Nomp
  • DigiExam
  • Landguiden
  • Learnify
  • Studentlitteratur
  • Dexter
  • It's Learning
  • Welib
  • Skola 24
  • Digitala nationella prov
  • Google
  • exam.net
  • DF Respons
  • Adobe
  • Binogi
  • Prorenata
  • Gigla
  • IST Lärande
  • Origo
  • Swedish Film

IdentityProvider

• AD
  • Azure Active Directory
  • Google

Säkerhet

Då man med SSO använder ett konto till flera tjänster kan man vilja skydda sitt konto ytterligare.

Med Multifaktorautetisering (MFA) säkerställer vi att system och information kan klassas och skyddas i enlighet med hur känslig systemet och informationen är.

Systemkrav för SSO via AD FS

Generella krav

För att kunna köra SSO & AD FS krävs följande av den miljö från vilken programvaran ska köras.

• Krav för installation AD FS och WAP
  • Fjärråtkomst till servrar där AD FS och WAP ska installeras.
  • För support; Permanent fjärråtkomst till ovan servrar.

Exempel på en bra grunduppsättning

FAQ - Vanliga frågor

• Hur gör vi för att koppla på fler tjänster?
  • Vad är Skolfederation?
    • Skolfederation kopplar ihop konto- och lösenordshanteringen för användarna på skolsidan med leverantörer av digitala läromedel, digitala prov och andra digitala tjänster. Med endast en inloggning, så kallad Single Sign-On kan elever och skolpersonal nå alla digitala tjänster som skolhuvudmannen har avtal med och som är medlemmar i Skolfederation.
  •  Vi har köpt en tjänst som är kopplad till Skolfederation. Hur får vi den att fungera?
    • Medlemskap i Skolfederation.
    • Olika tjänster kräver olika attribut-mappningar i AD. Det finns dokumenterat här (Länk)
    • Vissa tjänster kräver handpåläggning på leveratörens sida
    • Kontakta din kundansvarige eller supporten på Eventful.
  • Vilka tjänster går att använda som IdP:er när flera SSO:er ska sättas upp via Skolfederation?
    • Det går att använda AD FS, dock inte med Azure eller Google.
  • En av våra kopplingar har slutat fungera. Hur löser vi detta snabbast?
    • Sannolikt har ett certifikat gått ut relaterat till den kopplingen. Kontakta supporten på Eventful för snabbast åtgärd.