Google Chat

Ändrad den Mon, 20 Nov 2023 vid 03:01 PM

Google Chat kan vara ett bra verktyg för att få ett kommunikationsflöde i exempelvis personalgruppen i din organisation. Du kan använda den på dator, Chromebook, läsplatta eller smartphone och alla konversationer synkar.

Meddelanden kan göras som privata konversationer med en eller flera personer men även genom att skapa rum.

I rummen kan du skapa trådar vilket gör att det är lättare att hålla reda på och söka efter information.

Om du inte kan använda Google Chat behöver du kontakta Google-administratören i din organisation.

Så här gör du för att sätta igång med Google Chat:

• Gå in på "våfflan" och välj Chat eller skriv in chat.google.com i adressfältet.

• Om du inte redan är inloggad behöver du logga in med ditt Google-konto.
  • Följande symboler vara bra att ha koll på:

Källa: Google

• I vänstermenyn hittar du val för att skapa gruppmeddelanden eller rum, hitta bottar, visa rum samt hitta meddelandebegäranden.

• Skapa en ny konversation genom att klicka på "Gruppmeddelande" i vänstermenyn...

• ... skriv in namnet och klicka sedan på personen eller gruppen du vill starta en konversation med...

• ... och bekräfta genom att klicka "Skicka meddelande".

• Du kan även gå in på en konversation, klicka på pilen till höger om en person, välja "Skapa ny chatt" och skriva in namnet/namnen på den/de du vill ha en chatt med.

• För att du och dina kollegor ska kunna samarbeta på ett mer effektivt sätt kan ni skapa gemensamma samarbetsytor eller rum.
    Skapa ett nytt rum genom att klicka i vänstermenyn och sedan välj "Skapa nytt rum".

• Döp rummet och bekräfta genom att klicka "Skapa".

• Lägg till medlemmar i rummet genom att klicka "Lägg till personer och botar".

• Skriv in namnen på den/de medlemmar du vill lägga till i rummet. Bekräfta genom att klicka "Skicka".

• För att det ska vara lättare att hålla reda på meddelanden kan du skapa trådar.
    Skapa en ny tråd i rummet genom att klicka "+ Ny tråd i ...".

• För att lättare hitta viktiga och ofta besökta rum eller chattar kan du stjärnmärka dem. Då hamnar de överst i vänstermenyn under rubriken stjärnmärkta.
    För att stjärnmärka en chatt eller ett rum klicka på de tre prickarna till höger om chatten eller rummet. Välj "Stjärnmärk".

• På samma sätt kan du stänga av aviseringar för ett rum eller en chatt (konversation), lämna ett rum samt blockera, dölja eller radera en konversation.

• I en konversation, oavsett om det gäller i en chatt eller i ett rum kan du ladda upp filer från datorn eller din Drive, lägga till emojis eller starta ett videomöte.
    Det gör du genom att klicka på någon av symbolerna till höger i meddelandefönstret.

Kontrollerad 2023-11-20