Så funkar OneDrivesynken

Ändrad den Thu, 29 Dec 2022 vid 10:16 AM

OneDrive är ett litet program på datorn (finns även som app till mobila plattformar) som sköter synken gentemot din personliga OneDrive och teamsfiler och Office365-SharePoint (som vi här kallar för molnet). Teams filbibliotek är egentligen ett bibliotek i SharePoint som syns genom Teams.

Varför behöver man OneDriveprogrammet? Man kan jobba direkt mot Teams eller SharePoint online men fördelarna med att ha en synk genom OneDrive är att man kan jobba som med vanliga mappar på datorn. Det är smidigare att flytta filer och mappar där. Om man väljer att behålla filerna på datorn kan man även jobba utan Internet med filerna och när man får Internet igen så synkar filerna mot molnet automatiskt.

Du startar synken genom OneDrive på din dator genom att logga in på den med ditt arbets- eller skolkonto.  Klicka först på blåa molnet längst ner till höger på din skärm. Då synkar den mot din personliga OneDrive i Office 365.

Vill du synka ett bibliotek från ett team så gå till filer i teamet och klicka på synkronisera. Om du är i SharePoint går du till filbiblioteket där och klickar på synkroniseraknappen.

Om OneDrive inte startar på din dator kan du behöva gå till https://microsoft.com/sv-se/microsoft-365/onedrive/download och ladda ner programmet på nytt.

Så här ser det ut i filhanteraren på datorn. Molnet betyder din personliga OneDrive och blå husen är synkat från Teams.

För att spara utrymme på hårddisken så är i standard filerna bara indexerade på hårddisken. Ett moln säger att filerna bara finns online i Teams/SharePoint. En grön cirkel med vitt inuti betyder att filen laddats ner en gång på hårddisken. En helt grön cirkel betyder att filen alltid ska finnas lokalt på hårddisken.

Vill du att alla filer ska finnas till hands på hårddisken så högerklicka på OneDrivemolnet nere till höger och välj Inställningar.

Klicka sen ur Filer på begäran. Då sparas alla filer lokalt på hårddisken.