Felsökning Skolsynk

Ändrad den Tors, 27 juni vid 9:49 F.M.

Om en användare eller grupp inte kommer över till Skolsynk för Microsoft måste man felsöka. OBS, du måste vara Global Administratör för att göra detta.

Skolsynken får sin data från ett system som heter Microsoft School Data Sync (MS SDS). Elevregistren synkar till MS SDS, via Eventfuls synk. När data väl hamnat i MS SDS så ska den inom en timme synkas över till Skolsynk och läromedelsleverantörerna.

Synken från elevregistret till MS SDS kan ta betydligt längre tid,  upp till 48 timmar.

Dataflödet går så här:
Elevregister -> Eventfuls synk -> MS SDS -> Skolsynk för Microsoft -> Läromedelsleverantörer.

Om det fattas användare i Skolsynk
1. Gå in i Skolsynk för Microsoft och synka om all data enligt denna guide:
Om det hjälper så var det något i Skolsynk för Microsoft som gått fel.

2. Gå in i MS SDS och se om lärarnas och gruppernas skoltillhörighet finns där. (Ska tillhöra rätt Administrativ Enhet, alltså skola,  i Azure också).

Ibland kan det ha skapats dubbla Administrativa Enheter i Azure. Då måste man noga undersöka vilken Administrativ Enhet som man kan plocka bort. Man måste jämföra med OneRosters SIS-ID och ta bort den enhet som inte synkas från OneRoster. (För att få ut SIS-ID på enhet går man till Azure/Administrativa enheter, kopierar objekt-ID, går till sds.microsoft.com och söker ut enheten på objekt-ID. Då får man fram SIS-ID.

Viktigt att kolla är också i SDS-profilen/redigera profil/skolor att skolan finns med den lista över enheter som synkas.

Om inte läraren tillhör rätt enhet så ligger felet i synken mellan elevregister och MS SDS.

3. Kontakta Eventfuls support om ni har supportavtal.

Kontrollerad 2024-06-27