Förutsättningar för School Data Sync & DB-åtkomst

Ändrad den Wed, 06 Mar 2024 vid 04:05 PM

Förutsättningar för School Data Sync

School Data Sync, (SDS), gör att Teams for Education automatiskt skapas upp i Office 365 och populeras med skolpersonal och elever. Ingen ytterligare manuell hantering behöver eller ska därför göras i Office 365. Det betyder att det elevadministrativa systemet styr exakt vilka undervisningsrum som skapas i Office 365 och det blir en form av spegling av det elevadministrativa systemet i Office 365. För att det ska fungera krävs viss manuell hantering i det elevadministrativa systemet. Instruktion för det finns här.

Följande gäller för undervisningsrum som har skapats upp med School Data Sync:

• SDS kräver åtkomst till elevadmin-systemet, antingen direkt mot databasen eller via txt-fil (IMS)
  • Om det ska vara automatskapade undervisningsrum i Teams måste Eventful ha tillgång till elevadmin-systemet. Nedanstående punkter är förutsättningar för att Teams ska fungera korrekt:
    • Användarnas e-post måste vara registrerade i det elevadministrativa systemet enligt e-posten som finns i Office 365. Det får inte vara en adress med ÅÄÖ eller en privat adress
    • Titeln på rummet blir det som står på klassen & gruppen i elevadmin-systemet. Om annan titel önskas i u-rummen måste kund tillsammans med Eventful bestämma vilket fält som ska läsas i det elevadmin-systemet för detta ändamål
    • Om undervisningsrum ska finnas tillgängliga över flera läsår, måste namnstandarden vara när eleven börjar skolan/kursen eller elevens födelseår, inte ex klass 7A
    • Förutsättningen för undervisningsrummens livstid anges i det elev-administrativa systemet;
      • Aktiv grupp
      • ”Y” i fältet "Till LMS"
      • Gruppens start- och slutdatum, synken ska gå mellan dessa två datum
  • Undervisningsgrupper, exempelvis labbgrupper, kan slås samman till ETT undervisningsrum. Då behöver gruppen döpas med ett visst suffix, ex ”-A” & ”-B” och detta ska kommuniceras med Eventful så att det kan implementeras i synken
  • Klasser kan inte märkas upp i det elevadministrativa systemet utan följer med den uppmärkta enheten, därför kan SDS inte slå samman klasser till färre Teams

Förutsättningar för direktåtkomst till databasen för det elev-adminsystemet

• Fjärråtkomst (VPN) till databasservern, eller en server som får prata med databasen
  • Servicekonto som får köra schemalagda jobb, installera program och vars lösenord inte går ut
  • Läskonto i databasen
  • Läsåtkomst till AD (för att hämta inloggningsnamn)
  • Port 443 öppen

Kontrollerad 2024-03-06